Računalniki POSLOVNE linije

Pameten nakup računalnika.

  • Domov
  • Poslovni računalniki

Poslovni računalniki


Običajni uporabniki navadno nismo seznanjeni z dejstvom, da obstajajo različni kakovostni razredi računalnikov, saj se po računalnik odpravimo v bližnjo trgovino ali na splet, na katerem pa najdemo le en kakovostni razred računalnikov - to so računalniki široko-potrošne kakovosti. Naj pojasnimo.

Vsi večji proizvajalci računalnikov (HP, DELL, LENOVO, ASUS) svojo opremo proizvajajo v dveh kakovostnih linijah:

 
POSLOVNA linija
(business line)

 


ŠIROKO-POTROŠNA linija
(consumer line)

 

Za proizvodnjo v različnih kakovostnih linijah se proizvajalci odločajo predvsem za to, da lahko cenovno ugajajo čim širšemu krogu kupcev.

POMEMBNO!
Glavna razlika med POSLOVNIMI in široko-potrošnimi računalniki je v kakovosti uporabljenih materialov in sestavnih elementov. Poslovna oprema zato deluje stabilno, tiho in dalj časa.

 

Kateri so ŠIROKO-POTROŠNI računalniki?

Trgovinski oziroma široko-potrošni  računalniki so narejeni predvsem za domačo uporabo. Predstavljajo jih računalniki povprečnega kakovostnega razreda in s pričakovano življenjsko dobo 2-3 let. To so npr. prenosniki, ki so različnih živahnih barv, imajo bleščeče ekrane, ohišja pa so v večini narejena iz tanke plastike. Navadno ima nova oprema iz široko-potrošne linije 1 leto garancije. Prenosniki so cenovno ugodni (350 - 700 €) in zato dosegljivi, proizvajalec pa mora vgraditi komponente nižje kakovosti, da doseže nižjo ceno. Odstotek reklamacij je zato visok.

Glavnina opreme, ki jo lahko najdete na trgovskih policah ali spletu, pripada kategoriji široko-potrošnih računalnikov.

 

Kateri so POSLOVNI računalniki?

  • Poslovni računalniki so v osnovi namenjeni predvsem poslovnim uporabnikom, torej za delo v podjetjih.
  • So najvišje kakovosti, izdelani za stabilno delovanje (24 ur dnevno, 7 dni tedensko) in različne pogoje dela na terenu.
  • Ohišja so močnejša, okrepljena s kovinskimi vlakni (magnezij ali aluminij), pa vseeno tanka in zelo všečna.
  • Hladilni sistem je učinkovitejši, baterije zdržijo dlje, ekrani so matirani (ne-bleščeči) in kakovostnejši.
  • Pričakovana življenjska doba poslovnih prenosnikov je 3-krat daljša kot pri široko-potrošnih.
  • Nova oprema poslovne linije v povprečju stane vsaj 3-krat več od široko-potrošne in zato le redko zaide na trgovske police. To opremo kupujejo predvsem podjetja, ki si želijo dolgotrajno, stabilno in zanesljivo delovanje računalniške opreme.
  • Pogostost reklamacij v primerjavi s široko-potrošnimi je nižja kar za faktor 10! To velja tako za prenosnike, kot za stacionarne računalnike in monitorje.
  • Nova oprema iz poslovne linije ima 3-letno garancijo.

 

POMEMBNO!
Nakup obnovljenega POSLOVNEGA računalnika je optimalna izbira
, saj za ugodno ceno dobite POSLOVNO kakovost opreme z vsemi prednostmi, ki jih ta prinaša.

 

 

KONKRETNE RAZLIKE med poslovnimi in široko-potrošnimi prenosniki:

 

OHIŠJE
Razlike pri poslovnih in široko-potrošnih prenosnikih se najprej pokažejo v izdelavi ohišja, ki je pri poslovni liniji iz obstojne, trde plastike z dodanimi materiali, ki povečujejo odpornost. Tipična sta na primer magnezij in aluminij. Ohišje je zato robustno, trpežno in bistveno odpornejše na udarce in odrgnine kot pri široko-potrošni liniji, pri kateri je navadno narejeno iz manj kakovostne plastike, ter zato dojemljivejše za udarce  in odrgnine. Tudi tečaji ("panti") s katerimi je ekran prenosnika pritrjen na ohišje, so pri poslovnih prenosnikih kovinski, pri široko-potrošnih prenosnikih pa plastični. Oboje je pomembna razlika, saj prenosnik kupujemo zato, da ga lahko prenašamo. Če je ohišje narejeno iz tanke plastike, ga veliko hitreje lahko poškodujemo. Če se to zgodi, je strošek popravila lahko takoj več kot 120 €.

 

 

EKRAN
Zelo pomembna razlika se opazi tudi pri ekranu. Ekrani vgrajeni v široko-potrošne prenosnike, so bleščeči ("glossy display"). V določenih svetlobnih razmerah omogočajo intenzivne barve in boljši kontrast, kar se opazi predvsem pri gledanju filmov ali igranju iger. Njihovi slabosti pa sta v osnovi dve: prva je bleščanje zaslona, kar je pri vsakodnevni uporabi zelo slabo za oči, ki se pri uporabi bleščečih ekranov zelo naprezajo. Druga velika slabost je manjši vidni kot. V praksi to pomeni, da se slika, ko pomaknemo glavo le malenkost iz osi gledanja, precej popači.

Poslovni prenosniki imajo vgrajene matirane ekrane ("matte display"), ki so bistveno prijaznejši do naših oči. Vidni kot ekranov (pogled od strani) je bistveno večji, njihova največja prednost pa je, da se ne bleščijo. Slika ostane nepopačena tudi ob spremenjenih svetlobnih pogojih ali delu poleg virov svetlobe (delo pri luči ali oknu za našim hrbtom), zato se naše oči manj naprezajo. Za vsakodnevno delo s statično sliko (internet, elektronska pošta, Word, Excel, …) je matiran ekran veliko boljša izbira, saj se vaše oči bistveno manj utrudijo.

 

 

BATERIJA
Baterije pri poslovnih prenosnikih  zdržijo dlje časa, saj je število vgrajenih celic v bateriji v primerjavi s široko-potrošnimi prenosniki podvojeno. Življenjska doba in dolžina trajanja baterije sta zato daljši. Vsako baterijo testiramo, zato z lahkoto zagotavljamo delovanje baterije v prenosniku minimalno 2.5 ure.

 

 

HLADILNI SISTEM
Pri poslovnih prenosnikih je boljši in močnejši - prenosnik se bistveno boljše hladi, kar je odločilnega pomena za daljšo življenjsko dobo prenosnika. Pregrevanje prenosnika velikokrat povzroči odpoved matične plošče. Če se vam zgodi, da imate okvaro na matični plošči, je to najdražja stvar v popravilu vašega prenosnika. Navadno menjava matične plošče pomeni strošek vsaj polovice celotnega zneska, ki ste ga plačali za prenosnik oziroma računalnik.

 

 

TIPKOVNICA
Kakovost tipkovnice se meri po številu klikov, ki jo tipka prenese. Tipkovnice poslovnih prenosnikov  v povprečju prenesejo 3-krat več klikov kot pri široko-potrošnih prenosnikih.

 

 

PRIKLOPNA POSTAJA
Je nepogrešljiv pripomoček za poslovneže, ki prenosnik velikokrat odnesejo iz pisarne na teren in nato nazaj v pisarno. Priklopna postaja, ki jih stalno čaka na njihovi pisalni mizi, jim omogoča, da z enim preprostim klikom prenosnik priklopijo na vso potrebno periferijo, ki jih čaka v pisarni. To so npr. tiskalniki, omrežje LAN, dodaten ekran (ali dva), zunanja miška in tipkovnica, zunanji trdi disk in podobno. Priklop na priklopno postajo imajo le prenosniki poslovne linije.

 

 

GARANCIJA
Pri novih poslovnih računalnikih je osnovna garancija 3 leta. Garancijo lahko podaljšate na 5 let. Pri široko-potrošnih računalnikih je osnovna garancija 1 leto in jo lahko podaljšate le na 2 leti.

 

 

Kako naj vem, kateri prenosnik je poslovni in kateri iz široko-potrošne linije?

Poslovne prenosnike identificiramo po IMENU MODELA in CENI.

PO IMENU MODELA
Vsak proizvajalec že desetletja ohranja ista poimenovanja svojih poslovnih in široko-potrošnih linij, in sicer:

 

Poslovna linija

Široko-potrošna linija

HP

EliteBook, Zbook, Folio

ProBook, Envy, Spectre, Omen, Pavilion

DELL

Latitude, Precision

Vostro, Inspirion, XPS

LENOVO

ThinkPad

IdeaPad, Yoga, Lenovo

ASUS

AsusPro B, AsusPro P

ZenBook, Gaming, N, K/A, X, E, VivoBook, S, Chromebook, FX/ZX

 

PO CENI
Poslovni prenosniki imajo cene v razponu 1.000 - 4.000 €, široko-potrošni prenosniki pa se prodajajo v razponu 350 - 700 €. Iz napisanega je tako jasno, da je večina opreme, ki jo lahko kupite v trgovinah in na spletu široko-potrošnih prenosnikov. Tudi vsi oglasi, ki jih lahko zasledite za zelo nizko ceno, so napisani za prenosnike iz široko-potrošne linije.

 

 

POVZETEK (nujno prebrati!)

Novi prenosniki in računalniki v poslovni kakovosti so najboljše, kar proizvajalci lahko ponudijo na trgu. Zaradi visoke kakovosti imajo v osnovi resnično visoko ceno, ki je navadnim uporabnikom dejansko nedosegljiva. Kaj storiti?

Nakup OBNOVLJENEGA poslovnega prenosnika je optimalna izbira, saj za ugodno ceno dobite POSLOVNO kakovost opreme z vsemi prednostmi, ki jih le ta prinaša. POSLOVNA kakovost = pameten nakup prenosnika!

 

Naša zbira artiklov je velika in vsak lahko najde nekaj zase. Vsak hip je na zalogi več kot 1.000 kosov opreme. Izbirate lahko med računalniki z različnimi procesorji in velikostmi ohišja, monitorji za domačo in profesionalno rabo, delovnimi postajami za zahtevna grafična opravila in med prenosniki različnih velikosti.

Izberite si svojega v POSLOVNI kakovosti tudi vi!
Bodite brez skrbi, saj bo vaš obnovljen POSLOVNI računalnik stabilno in dobro deloval nadaljnjih 4 - 6 let.

...preverite, kaj najbolj zanima naše kupce (!)

Primerjava artiklov

Trenutno nimate artiklov.
© 2018 - 2024 Obnovljeni POSLOVNI računalniki Vse pravice pridržane.